Κουβεντιάζοντας για το θηλασμό

Σειρά εκδηλώσεων με θέμα «Κουβεντιάζοντας για το θηλασμό» διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Δίκτυο Δράσης για τη Βρεφική και Παιδική Διατροφή (IBFAN Greece) και ..
με τις συμβούλους του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος (La Leche League Greece) στις Περιφερειακές Δημοτικές Βιβλιοθήκες.



Ο θηλασμός αποτελεί το φυσικό τρόπο διατροφής και ανατροφήςβρεφών και νηπίων. Πρόκειται για μια φυσική διαδικασία που ακολουθείται όχι πάντα χωρίς προβλήματα, παράλληλα όμως και για μια τέχνη που διδάσκεται, όπως παλιά, από γυναίκα σε γυναίκα.
Πολλοί είναι οι μύθοι που διαδίδονται παρεμποδίζοντας το θηλασμό. Για κάθε πρόβλημα, όμως, υπάρχει η κατάλληλη λύση, αρκεί η νέα μητέρα να γνωρίζει πού να στραφεί για βοήθεια, σε εξειδικευμένους επαγγελματίες και οργανωμένες εθελοντικές ομάδες.
Εξάλλου, ο θηλασμός αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον, της υγείας των παιδιών μας και της δημόσιας υγείας γενικώς, συμβάλλοντας στην ελάφρυνση του συστήματος υγείας από δαπάνες για ασθένειες από τις οποίες μας προστατεύει. Αντίθετα, στον μη θηλασμό αποδίδονται πολλά προβλήματα υγείας της μετέπειτα ενήλικης ζωής των παιδιών.
Οι νέες μητέρες, αναγνωρίζοντας την πολυσήμαντη αξία του θηλασμού για την ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών τους, στρέφονται τα τελευταία χρόνια ξανά σ’ αυτόν. Ωστόσο, σε μια χώρα σαν τη δική μας, όπου επικρατεί ακόμη η κουλτούρα του μπιμπερό, η θηλάζουσα μητέρα έρχεται από την αρχή αντιμέτωπη με εμπόδια και αρνητικές συνθήκες που τείνουν να παρεμποδίσουν το έργο της.
Επιπλέον, η παραπληροφόρηση συχνά δημιουργεί στη νέα μητέρα σύγχυση, οδηγώντας αυτήν σε αποθηλασμό και τις εταιρίες τεχνητού γάλακτος στο κέρδος.
Ο Διεθνής Κώδικας Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος, ο οποίος θέτει κανόνες αποτελεσματικής προστασίας του θηλασμού και προϋποθέσεις διάθεσης των υποκατάστατων παραβιάζεται κατά κόρον στη χώρα μας.
Μέσω της γνώσης και της εκπαίδευσης, μέσω της εξοικείωσής μας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας σε δημόσιους χώρους και περιστάσεις, ενισχύουμε το θηλασμό. Μέσα από δίκτυα εθελοντικών ομάδων στήριξης από μητέρα σε μητέρα και συλλόγους, όπως ο Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος, βοηθάμε τις νέες μητέρες να θηλάσουν τα παιδιά τους.
Τέλος, με τη βοήθεια φορέων όπως το Δίκτυο Δράσης για τη Βρεφική και Παιδική Διατροφή ασκούμε οργανωμένα πιέσεις στην πολιτεία για την αποτελεσματικότερη διάδοση και προστασία του.

Για όλα τα παραπάνω, θα συζητήσουμε στις Περιφερειακές Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης με εκπροσώπους του Δικτύου Δράσης για τη Βρεφική και Παιδική Διατροφή (IBFAN Greece) και τις συμβούλους του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος (La Leche League Greece)

Θα συζητηθούν θέματα όπως:

- Θηλασμός: μύθοι και πραγματικότητα
- Θηλασμός: οι πρώτες μέρες
- Το κόστος του μη θηλασμού
- Η τέχνη του θηλασμού
- Θηλασμός και εκπαίδευση
- Θηλασμός και εργαζόμενη μητέρα
- Οι πρώτες μέρες με το μωρό
- Πολιτικές προώθησης του θηλασμού
- Πηγές βοήθειας για τη μητέρα που θηλάζει
- Σε μια κοινωνία που δεν υποστηρίζει το θηλασμό
- Ο Διεθνής Κώδικας και οι παραβιάσεις του στην Ελλάδα
- Ακόμη θηλάζει;..

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής:

Δευτέρα 5 Μαΐου ώρα 5:30 – 8:30
Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου
Νικάνορος 3 και Στεφάνου Νούκα, τηλ. 2310 324666

Πέμπτη 15 Μαΐου ώρα 5:30 – 8:30
Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Άνω Τούμπας «Κληροδότημα Στ. Νικολαΐδη»
Γρ. Λαμπράκη 187, τηλ. 2310 950370

Τετάρτη 21 Μαΐου ώρα 5:30 – 8:30
Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως
Κωνσταντινουπόλεως 45, τηλ. 2310 315100

Τετάρτη 28 Μαΐου ώρα 5:30 – 8:30
Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Κάτω Τούμπας
«Γιώργος Ιωάννου»
Πυλαίας 59, τηλ. 2310 919039

Δευτέρα 2 Ιουνίου ώρα 5:30 – 8:30
Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Τριανδρίας «Ιωάννης Διαμαντή Διαμαντής»
Αμοργού 29, τηλ. 2310 921660

Τετάρτη 11 Ιουνίου ώρα 5:30 – 8:30
Πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη
Κασσάνδρου 17-19, τηλ. 2310 274708

Δευτέρα 16 Ιουνίου ώρα 5:30 – 8:30
Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης
Χατζησίρου & Πελειάδου 1, τηλ. 2310 544851

Δευτέρα 23 Ιουνίου ώρα 5:30 – 8:30
Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Σαράντα Εκκλησιών
Γ.Βιζυηνού 57, τηλ. 2310 203443

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου