Ρώσοι και Βαλκάνιοι θα σώσουν την τουριστική κίνηση

Ρώσοι και Βαλκάνιοι θα σώσουν την τουριστική κίνηση
Με το βλέμμα στραμμένο στην επερχόμενη θερινή τουριστική περίοδο, τουριστικοί πράκτορες και ξενοδόχοι προσδοκούν αύξηση της κίνησης, ενώ όπως λένε Βαλκάνιοι και Ρώσοι είναι αυτοί που θα «σώσουν» τις επιχειρήσεις. Τα καταλύματα είναι έτοιμα να υποδεχτούν τον κόσμο, οι προκρατήσεις σημειώνουν σχετική αύξηση συγκριτικά με πέρυσι, ενώ τα πρώτα γκρουπ τουριστών έχουν ήδη ξεκινήσει να καταφθάνουν. Όπως φαίνεται σημαντικές είναι οι ενέργειες που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα από διάφορους φορείς και από τα αρμόδια υπουργεία που έχουν επενδύσει στον τουρισμό, καθώς φαίνεται να επιφέρουν καρπούς με την τουριστική κίνηση να ενισχύεται και από πιο «ώριμες» αγορές. Νέες απευθείας αεροπορικές συνδέσεις της χώρας μας με σημαντικές τουριστικές αγορές, ευκολότερες διαδικασίες χορήγησης βίζας και δρομολόγια τρένων που συνδέουν την Ελλάδα με τα Βαλκάνια είναι μερικές από τις κινήσεις που έχουν γίνει με στόχο την αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Η Πιερία φαίνεται να έχει την τιμητική της κατά τη θερινή περίοδο, λόγω της μεγάλης φήμης του Ολύμπου και της δυνατότητας που δίνεται στον επισκέπτη να συνδυάσει βουνό και θάλασσα. Οι αποστάσεις είναι μικρές, από το βορρά ως το νότο είναι 80 χλμ. και η περιοχή είναι γεμάτη παραλίες. «Οι κλασικοί επισκέπτες είναι οι Βαλκάνιοι, με τους Σέρβους και τους Σκοπιανούς να έχουν τη μεγαλύτερη προσέλευση, ενώ ακολουθούν Βούλγαροι, Ρουμάνοι και Πολωνοί», αναφέρει στην «Κ», η πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Πιερίας, Αφροδίτη Λέινα. Σύμφωνα με την ίδια, η περσυνή χρονιά ήταν ιδιαίτερα καλή, καθώς σημειώθηκε σημαντική αύξηση της προσέλευσης των Ρώσων τουριστών που αγγίζει το 75%, συγκριτικά με παλιότερες χρονιές που αυτό το ποσοστό αυτό ήταν στο 16%.

«Τα τουριστικά πρακτορεία προσδοκούν μία αύξηση στη προσέλευση των Ρώσων της τάξεως του 30% για φέτος. Στον αντίποδα, λόγω της κρίσης που επικρατεί στην Ουκρανία, παρότι περιμέναμε μία αύξηση συγκριτικά με πέρυσι, έχουν ακυρωθεί περίπου 11.000 διανυκτερεύσεις Ουκρανών».

Ήρθαν τα πρώτα γκρουπ

Αντίστοιχη φαίνεται να είναι η εικόνα και στη Χαλκιδική, με τους Βούλγαρους και τους Ρώσους να κρατούν τα «σκήπτρα» της τουριστικής κίνησης. «Ήδη από αρχές Μαΐου περιμένουμε τα πρώτα γκρουπ από τη Βουλγαρία και από τα μέσα Μαΐου θα αρχίσουν να φτάνουν στη Χαλκιδική και τα πρώτα γκρουπ από Σέρβους και Σκοπιανούς. Συγκριτικά με άλλες χρονιές, παρατηρείται μεγάλη προσέλευση Ρώσων τουριστών, που φαίνεται να έχουν παρατείνει το χρόνο διαμονής τους στη χώρα μας», λέει ο ιδιοκτήτης τουριστικού πρακτορείου στη Χαλκιδική, Αντρέας Αντωνάκης. Όπως τονίζει ο ίδιος, αρκετοί είναι και οι τουρίστες που έρχονται από τη Γερμανία και επιλέγουν να περάσουν τουλάχιστον μία εβδομάδα στη Χαλκιδική.



Νέα δρομολόγια αυξάνουν την κίνηση

Σημαντική είναι η αύξηση των τουριστών από πιο «ώριμες» οικονομίες, όπως η Σουηδία, η Ολλανδία και η Γερμανία, κάτι που αφήνει πολλά περιθώρια στην οικονομική ανάπτυξη των τουριστικών περιοχών. Σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο του δήμου Θεσσαλονίκης σε θέματα Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων και πρώην αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού, σε αυτή την αύξηση συνέβαλε το γεγονός ότι έχουν προστεθεί αεροπορικές πτήσεις που συνδέουν απευθείας αυτές τις χώρες με την Ελλάδα, είναι πιο εύκολη η διαδικασία χορήγησης βίζας και είναι σημαντικές οι προωθητικές ενέργειες που έχουν γίνει για την προβολή της χώρας μας σε χώρες του εξωτερικού. Ενδεικτικά, η αύξηση των τουριστών από αυτές τις χώρες αναμένεται να φτάσει στο 30%. Εξίσου σημαντικό στη διατήρηση αλλά και αύξηση των Βαλκάνιων τουριστών, αποτελεί η τοποθέτηση νέων δρομολογίων τρένων που έχουν απευθείας σύνδεση με την Ελλάδα. Με αυτές τις κινήσεις, προσδοκάτε πως θα υπάρχει οικονομική ανάπτυξη και προσέλευση τουριστών από χώρες που είναι οικονομικά «ώριμες».

Μειωμένες οι τιμές

Ήδη μειωμένες είναι οι τιμές των καταλυμάτων, ενώ προκειμένου να ενισχυθεί οι τουριστική κίνηση και από Έλληνες, πολλές περιοχές επιλέγουν να ρίξουν και άλλο τις τιμές ή να κάνουν πακέτα προσφοράς ειδικά για τους Έλληνες. «Τα τελευταία τρία χρόνια έχει μειωθεί δραματικά η προσέλευση Ελλήνων τουριστών. Έτσι πολλά ξενοδοχεία επιλέγουν να κάνουν προσφορές αποκλειστικά για Έλληνες, στα επίπεδα του κοινωνικού τουρισμού», τονίζει η κ. Λέινα. Ενδεικτικά στην Πιερία οι τιμές κυμαίνονται από 40 ευρώ για δίκλινο μονάστερο ξενοδοχείο, στα 50ευρώ για ξενοδοχείο δύο αστέρων συμπεριλαμβανομένου πρωινού και στα 70 ευρώ για διαμονή σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων. Όσον αφορά στη Χαλκιδική, οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ και εκεί υπάρχουν ειδικά πακέτα για  Έλληνες στο πλαίσιο του κοινωνικού τουρισμού.

Μειωμένη κίνηση στη Θεσσαλονίκη

Λιγότερο θετικά είναι τα μηνύματα για την τουριστική κίνηση στη Θεσσαλονίκη κατά τη θερινή περίοδο. Παρότι και στη Θεσσαλονίκη η μεγαλύτερη προσέλευση είναι από Ρώσους και Βαλκάνιους, η κίνηση μειώνεται καθώς η μορφή της πελατείας στην πόλη μας είναι κυρίως επαγγελματική. «Στα αστικά κέντρα, από τον Ιούνιο και μετά συνήθως μειώνεται η τουριστική κίνηση. Για τη Θεσσαλονίκη η καλύτερη περίοδος είναι από το Σεπτέμβριο έως και το Δεκέμβριο και αυτό γιατί συνήθως οι επισκέπτες βρίσκονται εδώ για επαγγελματικούς λόγους, σεμινάρια, συνέδρια. Τα πρωτεία επισκεπτών στη Θεσσαλονίκη διατηρούν οι Ρώσοι, είναι παρατηρείται ένα ανερχόμενο «μείγμα» τουριστικής κίνησης από την Τουρκία, το Ισραήλ και την Κύπρο», τονίζει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλης Θωμόπουλος.

karfitsa.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου