Ο Δήμος Ν. Προποντίδας ενημερώνει για την προφύλαξή από τα κουνούπια και την πρόληψη μετάδοσης μολυσματικών νόσων

Ο Δήμος Ν. Προποντίδας στα πλαίσια της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την σημασία προφύλαξής τους από τα κουνούπια και της πρόληψης γενικότερα της μετάδοσης μολυσματικών νόσων, προχωράει στην δημοσιοποίηση μέτρων πρόληψης
.

     
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει και να θέσει σε εγρήγορση κοινό και ειδικούς για την καλύτερη δυνατή θωράκιση της ατομικής και δημόσιας υγείας, διαπιστώνοντας ότι κατά τα τελευταία χρόνια μέσω ορισμένων διαβιβαστών, κυρίως κουνουπιών, πολλές μολυσματικές νόσοι, όπως ελονοσία, δάγγειος πυρετός και άλλες, άρχισαν να εμφανίζονται και να προκαλούν προβλήμτα σε χώρες, όπου μέχρι πρόσφατα ήταν άγνωστες.  

Η έγκαιρη ανίχνευση και η κατάλληλη θεραπεία πιθανών κρουσμάτων σε συνδυασμό με την έγκαιρη εφαρμογή των κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών αποτελούν θεμελιώδεις δράσεις της στρατηγικής Δημόσιας Υγείας για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Συγχρόνως όμως απαιτούνται τα ακόλουθα βασικά ατομικά μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνει καθένας με σκοπό την πρόληψη ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια:

- Κατάλληλα ενδύματα, όπως μακριά μανίκια και παντελόνια. Πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα
- Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση εντόμων.
- Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.
- Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού.
- Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.
- Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.    
- Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό των εξωτερικών χώρων.
- Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα κουνούπια).
- Πότισμα κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου