Ερμηνεία της συμπεριφορά των σκύλων από επιστήμονες της Ιταλίας

Η επιστημονική κοινότητα ρίχνει περισσότερο φως στον τρόπο με τον οποίο οι κινήσεις της ουράς του σκύλου συνδέονται με τη διάθεσή του.
Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι οι χαρούμενοι σκύλοι κουνούν την ουρά τους περισσότερο προς τα δεξιά, ενώ οι νευρικοί σκύλοι κουνούν την ουρά τους περισσότερο προς τα αριστερά.
Τώρα όμως οι ειδικοί δηλώνουν ότι οι σκύλοι μπορούν επίσης να εντοπίζουν και να ανταποκρίνονται σε αυτές τις ανεπαίσθητες διαφορές.
Η νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τρέντο στην Ιταλία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology.

Ο καθηγητής Τζιόρτζιο Βαλορτιγκάρα δήλωσε στο BBC: «Είναι γνωστό ότι στους ανθρώπους η δεξιά και η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου επεξεργάζονται διαφορετικά τα ερεθίσματα που αφορούν στα θετικά ή τα αρνητικά συναισθήματα. Δοκιμάσαμε λοιπόν να μελετήσουμε το ίδιο φαινόμενο σε ένα άλλο είδος.»
Όπως στους ανθρώπους έτσι και στους σκύλους η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου ρυθμίζει τις κινήσεις της αριστερής πλευράς του σώματος και το αντίστροφο. Παράλληλα, τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου παίζουν διαφορετικό ρόλο στα συναισθήματα.
Στο πλαίσιο πειράματος, παρατήρησαν ότι όταν οι σκύλοι κουνούσαν την ουρά τους προς τα δεξιά παρέμεναν ήρεμοι και οι καρδιακοί παλμοί τους ήταν φυσιολογικοί. Αντιθέτως, όταν η κίνηση της ουράς ήταν προς τα αριστερά, οι σκύλοι έμοιαζαν ανήσυχοι και οι παλμοί τους ήταν ανεβασμένοι.
Οι ερευνητές δηλώνουν ότι τα ευρήματά τους μπορούν να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες, τους κτηνιάτρους και τους εκπαιδευτές να κατανοούν καλύτερα τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα των σκύλων.

πηγη onmed.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου