Eλέγχει διαρκώς τη θερμοκρασία του σώματος και του περιβάλλοντος,
και θερμαίνει ή ψυχραίνει το σημείο επαφής με το δέρμα ανάλογα με τη
θερμοκρασία που έχει προεπιλέξει ο χρήστης
Σύμφωνα με την περιγραφή, το Wristify είναι ένα θερμοηλεκτρικό βραχιόλι από κράμα χαλκού που ελέγχει διαρκώς τη θερμοκρασία του σώματος και του περιβάλλοντος, και θερμαίνει ή ψυχραίνει το σημείο επαφής με το δέρμα ανάλογα με τη θερμοκρασία που έχει προεπιλέξει ο χρήστης.
Η συγκεκριμένη ιδέα προήλθε μετά από την παρατήρηση των φοιτητών ότι το δέρμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε μικρές και ταχύτατες μεταβολές θερμοκρασίας, οι οποίες έχουν αντίκτυπο σε ολόκληρο το σώμα. Συγκεκριμένα, μια αλλαγή της τάξης του 0.1 βαθμού Κελσίου έχει ως αποτέλεσμα ολόκληρο το σώμα να αισθάνεται σημαντικά θερμότερο ή ψυχρότερο. Το Wristify έχει τη δυνατότητα να προκαλεί αλλαγή θερμοκρασίας της τάξης του 0.4 βαθμού Κελσίου το δευτερόλεπτο!
Καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για μια εξαιρετική ιδέα που μπορεί να δώσει τη λύση στο μεγάλο ενεργειακό (και οικονομικό) πρόβλημα της θέρμανσης το χειμώνα και της ψύξης το καλοκαίρι. Σκεφτείτε ο καθένας από εμάς να έχει τον προσωπικό του ρυθμιστή θερμοκρασίας, αφού είναι υποκειμενικό το πότε κρυώνει ή ζεσταίνεται κάποιος. Έτσι θα μπορούσε να λυθεί και το κλασικό πρόβλημα σε δημόσιους ή κοινόχρηστους χώρους, όπου κάποιοι θέλουν ανοικτό κλιματισμό και κάποιοι άλλοι κρυώνουν (π.χ. σαλόνι σε πλοία).
Εκτός από το εξαιρετικό σενάριο για προσωπικό “κλιματισμό”, σύμφωνα με το techgear.gr, οι φοιτητές κάνουν λόγο για εφαρμογή της τεχνολογίας πίσω από το Wristify σε μεγάλα κτίρια. Μια μελέτη τους, μάλιστα, έδειξε ότι για να αυξηθεί η θερμοκρασία ενός μεγάλου κτιρίου κατά 1 βαθμό Κελσίου απαιτούνται 100kWh (δηλαδή αρκετή ενέργεια χωρίς να παρατηρείται σημαντικά αύξηση της θερμοκρασίας).
Όπως προαναφέραμε, το Wristify είναι για την ώρα ένα πρωτότυπο gadget (με μπαταρία ιόντων λιθίου αυτονομίας μόλις 8 ωρών), αλλά η ομάδα έχει κερδίσει πρόσφατα $10.000 για να συνεχίσει την έρευνα της στον διαγωνισμό MADMEC (Making and Designing Materials Engineering Competition του MIT).
www.protothema.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου