Οδηγίες για το σούβλισμα του οβελία

Οδηγίες για το σούβλισμα του Αρνιού - ihalkidiki.blogspot.gr


Για άλλη μια χρονιά θα στηθούν σούβλες στην ύπαιθρο και στις αυλές. Σε όλους αρέσει να τις βλέπουν να γυρίζουν και το αρνί να σιγοψήνεται. Πολλοί είναι και αυτοί που θέλουν να συμμετέχουν στο «γύρισμα» του οβελία για το τυπικό της ημέρας. Πόσοι όμως είναι αυτοί που πραγματικά γνωρίζουν τι απαιτείται και πως γίνεται η διαδικασία; Σας παρουσιάζουμε τα βήματα για να προετοιμάσετε και να σουβλίσετε το αρνί σας τη μέρα του Πάσχα.

Αρχικά φροντίστε να αγοράσετε από κάποιο κρεοπωλείο που θα γνωρίζετε την ποιότητα και προέλευση του κρέατος. Προσέξτε το χρώμα του αρνιού να είναι ροζ ανοιχτό, να υπάρχουν οι κατάλληλες σφραγίδες προέλευσης και η μπόλια του ζώου να είναι μαλακή και όχι στεγνωμένη. Αφού έχετε αγοράσει το κρέας θα πρέπει να διαθέτετε και την κατάλληλη ψησταριά ή χώρο για να το ψήσετε. Πριν κάνετε οτιδήποτε καθαρίστε καλά τις σούβλες που θα τοποθετήσετε το αρνί.

Πρώτο βήμα για την προετοιμασία του οβελία είναι το καλό καθάρισμα από τρίχες που ενδεχομένως έχουν μείνει πάνω στο δέρμα.Κατόπιν ακουμπάμε το αρνί μπρούμυτα πάνω σε σταθερή επιφάνεια και περνάμε τη σούβλα από την ουρά προς το κεφάλι τρυπώντας το κρανίο.
Σπρώχνουμε τη σούβλα έως ότου η πιρούνα στο πίσω μέρος της σούβλας να τρυπήσει τα μπούτια του αρνιού.
Δένουμε τα μπροστινά και τα πίσω πόδια του αρνιού πάνω στη σούβλα, καθώς και το κεφάλι του με σύρμα όσο πιο σφιχτά μπορούμε.
Πρέπει να δέσουμε πολύ καλά και τη ραχοκοκαλιά του αρνιού πάνω στη σούβλα σε δύο σημεία ώστε να μην χαλαρώσει το αρνί πάνω στη σούβλα όσο θα ψήνεται.
Γυρνάμε ανάσκελα το αρνί και προσθέτουμε ότι μυρωδικό ή καρύκευμα θέλουμε στο εσωτερικό της κοιλιάς του.
Στη συνέχεια ράβουμε και την κοιλιά και το αρνί είναι έτοιμο να το βάλουμε πάνω στην ψησταριά.

Στην αρχή του ψησίματος φροντίστε να τοποθετήσετε τον οβελία στην πιο ψηλή θέση και τα κάρβουνα κοντά στα άκρα του και όχι κεντρικά. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτή η περιοχή είναι πολύ πιθανό να αρπάξει γρήγορα. Αφού έχει αρχίσει και βγάζει τα ζουμιά του (περίπου 30 λεπτά) μπορούμε να κατεβάσουμε το αρνί πιο χαμηλά και να συνεχίσουμε το ψήσιμο.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου