Η 11η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 11 Μαΐου 2014, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο HELEXPO με νέο φορέα υλοποίησης το Ελληνικό Ίδρύμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) και συνδιοργανωτές: την ΔΕΘ-Helexpo, την Πανελλήνια Ομοσπονδίας Εκδοτών και Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) και το Δήμο Θεσσαλονίκης.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και ο Πρόεδρός του χαιρετίζουν την 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, θεωρώντας την ως την θεσμική απαρχή της συνεργασίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Η έκθεση αυτή αποτελεί συνέχεια επιτυχημένων εκθέσεων των 10 τελευταίων ετών, όπου η ισχυρή συμμετοχή Ελλήνων, αλλά και ξένων εκδοτών, τα προγράμματα, οι παράλληλες δράσεις, οι συζητήσεις για την ποίηση, την λογοτεχνία, την επιστήμη και τις τέχνες, αναδεικνύουν ένα πλούτο πολιτισμού, ο οποίος εκφράζει, όχι μόνο την βούληση των συμμετεχόντων, αλλά αποτυπώνει και την ακμή του ελληνικού πολιτισμού, ο οποίος υφίσταται διαχρονικά ως ορατή δύναμη της χώρας, αντιστρατευμένος την κρίση και τα προβλήματα που ανεφύησαν τα τελευταία χρόνια στην οικονομία και στο πολιτικό σύστημα», σημειώνει ο Καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού(ΕΙΠ) που υποδέχθηκε και ενσωματώνει αρμονικά στους κόλπους του το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ΕΚΕΒΙ).
Σε μια εποχή παγκόσμιας κρίσης, ο ενδεκαετής θεσμός της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης επενδύει στην πολιτιστική πολιτική προσκαλώντας τον κόσμο του βιβλίου σε μια τετραήμερη γιορτή με στόχο τη συνάντηση, το διάλογο, την ανταλλαγή ιδεών καθώς και την ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Με 218 εκθέτες η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ξεπερνάει κάθε προηγούμενο συμμετοχών (εκδότες, πολιτιστικοί φορείς, ιδρύματα, πρεσβείες, ινστιτούτα από την Ελλάδα και το εξωτερικό) μεταξύ των οποίων 14 ξένες χώρες:
Βοσνία-Ερζεγοβίνη/Σερβική Δημοκρατία (1 εκδότης), Γαλλία (1 εκδότης), Γερμανία, Ινδονησία (1 εκδότης), Ιράν, Ιταλία, Κίνα (23 εκδότες), Κροατία, Νότια Κορέα, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Τουρκία (3 εκδότες) και το Ισραήλ ως τιμώμενη χώρα.
Ενώ στο πολιτιστικό πρόγραμμα της Έκθεσης που περιλαμβάνει συνολικά περισσότερες από 230 εκδηλώσεις εντός και εκτός των χώρων της ΔΕΒΘ, συμμετέχουν προσωπικότητες από το χώρο του βιβλίου και του πολιτισμού:
137 Έλληνες για το γενικό πρόγραμμα και 60 για το πρόγραμμα της Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς
καθώς και 35 λογοτέχνες, λόγιοι και δημιουργοί από άλλες χώρες:
Luan Xhuli, ποιητής (Αλβανία), Yordan Efftimov, ποιητής, Zdravka Mihaylova, μεταφράστρια (Βουλγαρία), Marc Delouze, ποιητής, διευθυντής φεστιβάλ της Λοντέβ, Michel Foucher, συγγραφέας-διπλωμάτης, Caroline Masini, συγγραφέας-δραματουργός, Vinicio Capossela, συγγραφέας, Marc Armspach, εικονογράφος, Michel Volkovitch, νεοελληνιστής (Γαλλία), Anthi Wiedenmayer, μεταφράστρια, πανεπιστημιακός (Γερμανία),
Alicia Stallings, ποιήτρια (ΗΠΑ), Crescenzio Sangiglio, μεταφραστής, Vinicio Capossela, συγγραφέας και μουσικός, Mauricio de Rosa, νεοελληνιστής (Ιταλία), Gabriel Rosenstock, ποιήτρια (Ιρλανδία), Antonio Praena, ποιητής (Ισπανία), David Connolly, μεταφραστής, Peter Milligan, συγγραφέας comics, (Μ. Βρετανία), Eugen Suciu, ποιητής, Victor Ivanovici, μεταφραστής (Ρουμανία), Tarik Günersel, συγγραφέας, Ιχσάν Γιλμάζ, συγγραφέας (Τουρκία), Jelena Lengold, ποιήτρια (Σερβία), Stanka Hrastelj, ποιήτρια (Σλοβενία),
Από το Ισραήλ, τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωσης, συμμετέχουν οι συγγραφείς: Eyal Megged, ποιητής, Noam Band, συγγραφέας, Etgar Keret, συγγραφέας, Zeruya Shalev, συγγραφέας, Dina Porat, συγγραφέας-πανεπιστημιακός, Μάγκυ Κοέν, συγγραφέας, Yehuda Koren, συγγραφέας, Eilat Negev, συγγραφέας, Fania Oz, συγγραφέας
Ενώ οι Έλληνες επαγγελματίες του βιβλίου θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την αγορά βιβλίου και τα μεταφραστικά προγράμματα της Πολωνίας από τον Tomasz Pindel, στέλεχος του Ινστιτούτου Βιβλίου – ειδικός στα διεθνή προγράμματα (προσκεκλημένο της Πρεσβείας της Πολωνίας στην Αθήνα) καθώς και για τη «Λογοτεχνική και επιστημονική συνεργασία μεταξύ Ιράν και Ελλάδας», από τον δρ Μοχαμμάντ Χοσείν Μοζαφαρρί, μορφωτικό σύμβουλο της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πιο αναμενόμενο για τους Έλληνες βιβλιόφιλους γεγονός της χρονιάς, φιλοξενεί φέτος περισσότερες από 230 εκδηλώσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματικών και ενδιαφερόντων, εστιάζει σε θέματα επικαιρότητας, δίνει φωνή σε νέους δημιουργούς, ανοίγει διάλογο με τις άλλες τέχνες, τιμά σημαντικές προσωπικότητες, διευρύνει τους ορίζοντες και τις προοπτικές του ελληνικού βιβλίου.
Παρουσιάσεις Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, φεστιβάλ ποίησης, φεστιβάλ κόμικς, θεματικά αφιερώματα, συζητήσεις, στρογγυλά τραπέζια, ημερίδες, συνέδρια, εργαστήρια, επαγγελματικές συναντήσεις, εκδηλώσεις για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς, παράλληλες πολιτιστικές δράσεις στην πόλη κ.ά. συνθέτουν το πολύπλευρο πλουραλιστικό πρόγραμμα της 11ης ΔΕΒΘ το οποίο εμπλουτίζεται με μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, προβολές, δρώμενα κ.ά.
Οι οκτώ αίθουσες εκδηλώσεων της ΔΕΒΘ φιλοξενούν παρουσιάσεις νέων τίτλων που προτείνουν οι συμμετέχοντες εκδότες καθώς και θεματικές εκδηλώσεις που οργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με φορείς, ινστιτούτα, πανεπιστήμια, πρεσβείες κ.ά. με στόχο την ευρύτερη απήχηση στο κοινό και την ανάδειξη της Έκθεσης σε μείζον πολιτιστικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας και σημείο διαλόγου τάσεων, ιδεών και τεχνών.
Το πολιτιστικό πρόγραμμα της 11ης ΔΕΒΘ περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:
Θεματικό Αφιέρωμα «Ευρώπη: ταυτότητα και ετερότητα» με αφορμή την Ελληνική Προεδρία
Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης
Φεστιβάλ Κόμικς
τιμητικό αφιέρωμα στον Κύπριο ποιητή Κώστα Μόντη (με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του),
τιμητικό αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα δημιουργό Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατό του),
Παιδική και Εφηβική Γωνιά
Παράλληλο πολιτιστικό πρόγραμμα «Εκτός των Τειχών»
ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ: «Ευρώπη: ταυτότητα και ετερότητα»
Με αφορμή την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης στις 9 Μαΐου, ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Ευρώπη θα λάβει χώρα στο ειδικά διαμορφωμένο θεματικό περίπτερο στην καρδιά της έκθεσης κάτω από τον γενικό τίτλο: «Ευρώπη: ταυτότητα και ετερότητα».
Μια σειρά συζητήσεων, παρουσιάσεων, στρογγυλών τραπεζιών και άλλων δράσεων θα επιχειρήσει να προσεγγίσει το θέμα της «ευρωπαϊκής ταυτότητας» και τον προβληματισμό γύρω από ζητήματα όπως η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, η πορεία προς την ολοκλήρωσή της, οι πνευματικές της καταβολές και οι εκφάνσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Στο περίπτερο θα εκτεθούν βιβλία που έχουν θεματικό άξονα την Ευρώπη σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες.
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ
Πλάι στη θεματική έκθεση για την Ευρώπη δημιουργείται ειδικό αφιέρωμα στον κατεξοχήν Ευρωπαίο Έλληνα Δ. Θεοτοκόπουλο με έκθεση σχετικών βιβλίων και επιφάνειες με εργοβιογραφικές πληροφορίες.
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Εναρκτήρια εκδήλωση του αφιερώματος αποτελεί το συνέδριο «Ευρωπαϊκή Ένωση και ευρωπαϊκή ταυτότητα» σε συνδιοργάνωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας-Εργαστήριο Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και του Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, την Πέμπτη 8/5/2014, 09.00-14.00 στις αίθουσες του Πανεπιστήμιο Μακεδονίας:
Ομιλητές: Ιωάννης Παπαδόπουλος, επίκ. καθηγητής Τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, Βασιλική Καραβάκου αν. καθηγήτρια Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Σπύρος Μακρής, λέκτορας Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, καθηγητής Τμήματος ΠεΔιΣ, Πάντειο Παν/μιο, Πρόεδρος ΕΙΠ, Σπυρίδων Ν. Λίτσας, επίκ. καθηγητής Τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, Γεώργιος Χρηστίδης, επίκ. καθηγητής Τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Δημήτρης Σκιαδάς, αν. καθηγητής Τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, Φωτεινή Μπέλλου, επίκ. καθηγήτρια Τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, Γιώργος Βοσκόπουλος, αν. καθηγητής-Πρόεδρος Τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, Ηλίας Κουσκουβέλης, καθηγητής Τμήματος ΔΕΣ-Κοσμήτορας
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΙΗΣΗΣ
Μια πιο διεθνή διάσταση αποκτά το –μέχρι πέρυσι- Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης, καθώς διευρύνει τα σύνορα του και φιλοξενεί ποιητές και από άλλες χώρες. Ενδεικτικά συμμετέχουν οι ποιητές: Marc Delouze (Γαλλία), Yordan Efftimov (Βουλγαρία), Tarik Günersel (Τουρκία), Stanka Hrastelj (Σλοβενία), Jelena Lengold (Σερβία), Alicia Stallings (ΗΠΑ) και Eugen Suciu (Ρουμανία), Luan Tzulis (Αλβανία). Προβλέπονται ποιητικές αναγνώσεις και συζητήσεις με τη συμμετοχή και Ελλήνων ποιητών. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων και θα λάβει χώρα σε ειδικά αφιερωμένο χώρο.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ
Μια καινοτομία της φετινής Έκθεσης, που περιλαμβάνει αναγνώσεις και συζητήσεις με νέους Έλληνες ποιητές, που έχουν επιλεγεί από τους προσφάτως διακριθέντες με το Βραβείο Βαρβέρη και από Θεσσαλονικείς, τους οποίους επέλεξαν τα περιοδικά Ένεκεν (Γ. Γιαννόπουλος), Παρέμβαση (Β.Π. Καραγιάννης) και ο εκδότης ποίησης Γ. Αλισάνογλου (εκδ. Σαιξπηρικόν, Θεσσαλονίκη) δίνοντας βήμα για να ακουστούν και νέες φωνές, οι προσδοκίες τους και οι προβληματισμοί τους.
Η ποίηση συνομιλεί με τις άλλες τέχνες
- Πέμπτη 8 Μαΐου, αναγνώσεις στο ΧΑΜΑΜ στις 21.00, με μουσική
- Παρασκευή 9 Μαΐου, αναγνώσεις στο καφέ του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με μουσική (τρίο τζαζ)
- Παρασκευή 9 Μαΐου, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27) εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα: «Μένγκελε: αναζητώντας την μνήμη του εργαστηρίου πειραμάτων του Άουσβιτς». Θα ακολουθήσει η κινηματογραφημένη προβολή της θεατρικής παράστασης ΜΕΝΓΚΕΛΕ του Θανάση Τριαρίδη σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου με τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο και την Μυρτώ Αλικάκη (διάρκεια: 93 λεπτά)
- Σάββατο 10 Μαΐου, θεατρική παράσταση από την ομάδα ΑRS MORIENDI με τίτλο: «TRANCE EUROPA» – ΕΡΕΙΠΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, στον Πολυχώρο «Φιξ».
-Σάββατο 10 Μαΐου, μουσική εκδήλωση με Ισραηλινό σολίστ σαξοφώνου και Θεσσαλονικείς μουσικούς
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ / ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΜΟΝΤΗ
Σάββατο 6-8 μμ το ΕΙΠ/ΕΚΕΒΙ οργανώνει τιμητική εκδήλωση για τον συγγραφέα Κώστα Μόντη, που φέτος τιμώνται τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.
Ομιλητές οι Αλέξης Ζήρας (πρ. Πρόεδρος Εταιρείας συγγραφέων, Πρόεδρος Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας), Δημήτρης Κόκορης (επίκ. καθηγητής νεοελληνικής λογοτεχνίας ΑΠΘ), Μαρία Αθανασοπούλου (λέκτωρ νεοελληνικής λογοτεχνίας ΑΠΘ). Στην εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του κυπριακού Υπουργείου Πολιτισμού, θα μετάσχει και ο εγγονός του τιμώμενου.
Στο πλαίσιο του επετειακού αφιερώματος, στο κεντρικότερο σημείο της Έκθεσης, ακριβώς δίπλα στο περίπτερο του ΕΚΕΒΙ/ΕΙΠ, τοποθετείται περίπτερο αφιερωμένο στον Κύπριο ποιητή Κώστα Μόντη με έκθεση βιβλίων και επιφάνειες με το εργοβιογραφικό του και φωτογραφικό υλικό.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΩΝ
Οι στόχοι και τα ειδικά προβλήματα της μετάφρασης της ελληνικής λογοτεχνίας σε άλλες γλώσσες καθώς και η εξέλιξη του μεταφραστικού προγράμματος «Φράσις» θα συζητηθούν
Στη συνάντηση νεοελληνιστών και μεταφραστών από τα ελληνικά, την Παρασκευή 11.00-15.00 Αίθουσα Διεθνούς φεστιβάλ ποίησης [περίπτερο 15]:
«Μεταφράζοντας τον ελληνισμό. Στόχοι και ειδικά προβλήματα»
Συμμετέχουν: David Connolly, Victor Ivanovici, Μόσχος Μορφακίδης, Zdravka Mihaylova, Mauro de Rosa, Crescenzio Sangiglio, Michel Volkovitch, Anthi Wiedenmayer κ.ά.
Συντονισμός: Αντώνης Ρεγκάκος, ακαδημαϊκός, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ και Μιχάλης Τιβέριος, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας ΑΠΘ
Οργάνωση: ΕΙΠ/ΕΚΕΒΙ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΜΙΚΣ
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΕΒΙ/ΕΙΠ
σε συνεργασία με τις ομάδες Comicdom Press & Inkorrekt
H 9η Τέχνη έχει την τιμητική της στη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο περίπτερο 13, της HELEXPO, φιλοξενούνται εκδόσεις ελλήνων και ξένων δημιουργών καθώς και θεματικές εκθέσεις κόμικς αντιπροσωπευτικές της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς σκηνής, ενώ πραγματοποιούνται καθημερινά συζητήσεις και εργαστήρια για παιδιά και για μεγάλους.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
«Les godillots» του Marko / Reframe: Narratives from Europe / Celebrating 9th Art /
Εν Αιθρία 5 / Israeli Comics
Προβολές Mickey Shorts
Signings διεθνών και Ελλήνων δημιουργών
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ / ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ / ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
Συμμετέχουν μεταξύ άλλων: Βασιλεία Βαξεβάνη, Νίκος Π. Δαλαμπύρας, Μιχάλης Διαλυνάς, Τάσος Ζαφειριάδης,Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, Γιάννης Κουρουμπακάλης, Ηλίας Κυριαζής, Λήδα Τσενέ, Γιώργος Τσιαμάντας, Πέτρος Χριστούλιας
-Ο Γάλλος Marko (Marc Armspach), εικονογράφος του κόμικς Les godillots
-Ο δημοφιλής Βρετανός συγγραφέας comics, Peter Milligan, παρουσιάζει τεχνικές συγγραφής ενός επιτυχημένου σεναρίου comics
ΠΑΙΔΙΚΗ & ΕΦΗΒΙΚΗ ΓΩΝΙΑ
Η αγαπημένη όλων «Παιδική και Εφηβική Γωνιά» παρουσιάζει πρόγραμμα 68 εκδηλώσεων με τη συμμετοχή 60 δημιουργών (συγγραφείς, εικονογράφοι, εμψυχωτές και άλλοι καλλιτέχνες) με τη συνεργασία εκδοτικών οίκων και φορέων όπως: Ελληνικό Τμήμα IBBY-Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, Χρυσομηλιά Εκπαιδευτικές και Πολιτιστικές Δραστηριότητες, Goethe Institut Thessaloniki, Δήμος Θεσσαλονίκης, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Περιφερειακές Βιβλιοθήκες Δήμου Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει:
Για παιδιά και εφήβους: παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, εργαστήρια (οργανωμένες ομάδες και για μεμονωμένοι επισκέπτες),
Για εκπαιδευτικούς και γονείς: ημερίδες, ομιλίες, συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ [Η ποίηση στην Παιδική Γωνιά]
«Χνάρια» ποίησης
Επιλογές από στίχους Ελλήνων ποιητών για παιδιά –και όχι μόνο- οδηγούν από την είσοδο του περιπτέρου 13 στην Παιδική Γωνιά. Αναζητήστε το αγαπημένο σας ποίημα!
Διαγωνισμός για παιδιά 7-12 ετών: «Γράψτο… και θα γίνει!»
Ένα μικρό ποίημα μπορεί να κρύβει μέσα του έναν μεγάλο κόσμο.
Κι ένα μικρό παιδί μπορεί να κρύβει μέσα του ένα μεγάλο ποίημα.
Τα παιδιά καλούνται να γράψουν ένα ποίημα με αφορμή ένα πορτοκάλι, ένα σύννεφο, ένα μαξιλάρι, έναν μάγο, έναν κουμπί, ένα ερωτηματικό, ένα θαυμαστικό… Στην Παιδική Γωνιά τα περιμένουν μολύβια, χαρτιά… και μια μεγάλη κάλπη!
Εκδήλωση στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Γράψτο… και θα γίνει»
Την Κυριακή 11 Μαΐου, στις 5 το απόγευμα, στο περίπτερο της Ποίησης, τα παιδιά που συμμετείχαν στο διαγωνισμό ποίησης στην Παιδική Γωνιά επιστρέφουν, αυτή τη φορά για να διαβάσουν τα ποιήματά τους μπροστά στο κοινό!
ΗΜΕΡΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ
Όπως κάθε χρόνο, η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης έχει προγραμματίσει τη διοργάνωση ημερίδας με θέμα «Οι βιβλιοθήκες ως φορείς κοινωνικής συνοχής σε περιόδους κρίσης», για το Σάββατο 10 Μαΐου, 10 π.μ. – 4 μ.μ.
Επίσης η ΕΕΒΕΠ οργανώνει φέτος μια πρωτότυπη καμπάνια με τίτλο
«To διάβασες… ταξίδεψέ το»: Καλούνται μικροί και μεγάλοι φίλοι καθώς και φορείς που επιθυμούν να προσφέρουν βιβλία προκειμένου να δημιουργηθεί βιβλιοθήκη στην ελληνική κοινότητα Βορείου Ιταλίας (Μιλάνο) με στόχο την προώθηση των δράσεων ενίσχυσης της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, τόσο ανάμεσα στα μέλη της εκεί παροικίας όσο και ανάμεσα στους Ιταλούς που επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό.
ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ
Λίγο πριν την Έκθεση…
Η ΔΕΒΘ παίρνει τους δρόμους, διαχέεται σε δημόσιους χώρους και συνομιλεί με τις άλλες τέχνες σε σειρά εκδηλώσεων που υποδέχονται τη μεγάλη γιορτή του βιβλίου στην πόλη.
«TRANS EUROPA – ΕΡΕΙΠΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ»
Θεατρική παράσταση-performance από την ομάδα “Ars Moriendi”
Σαββάτο 3 /5/2014, ώρα 21:00 & Σαββάτο 10/5/2014, ώρα 21:30
ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΦΙΞ
Η «ευρωπαϊκή σκέψη» μέσα από μια διαδρομή-σκηνική σύνθεση κειμένων από στοχαστές και συγγραφείς: Αλμπέρ Καμύ, Χάινερ Μίλλερ, Τζων Λοκ, Ζαν-Ζακ Ρουσώ, Χάνα Άρεντ, Βάλτερ Μπένγιαμιν, Γιώργος Χειμωνάς, Δημήτρης Δημητριάδης.
Σκηνοθεσία: Θάνος Νίκας
Σκηνική εγκατάσταση: Πηνελόπη Χατζηδημητρίου
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Πασχάλης Αραμπατζής, Ευρώπη Αργυροπούλου, Ελευθερία Μαυρίδου, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Βαλεντίνα Παρασκευαΐδου, Βάνα Τάτσιου.
Συντονισμός/επιμέλεια: Γιώργος Αλισάνογλου
«ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΛΛΙΩΣ»
Διήμερο βιβλιοφιλικών δράσεων στην πόλη, Τρίτη 6/5 και Τετάρτη 7/5/2014
Με μια σειρά ποικίλλων δράσεων και εκδηλώσεων το «Βιβλίο αλλιώς» επιχειρεί μέσα από μία ευρεία συνέργεια να φέρει το βιβλίο σε απροσδόκητα σημεία και να αναδείξει τη σχέση του με το δημόσιο χώρο:
Το κινούμενο κιόσκι του βιβλίου, ένα μικρό κινούμενο-περίπτερο βιβλίου σταματά σε διαφορετικά σημεία της πόλης και προωθεί την έννοια του bookcrossing. Με όχημα τη λογοτεχνία, μία πόλη με πλούσια λογοτεχνική ιστορία. Δυο θεματικές περιδιαβάσεις, δυο περιπατητικές διαδρομές στο κέντρο της πόλης σε ιστορικά σημεία. Βιβλία στην αυλή: Η Θεσσαλονίκη διαθέτει πια ελάχιστες όμορφες αυλές που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Επιλέγουμε 4 από αυτές για να υποδεχτούν συγγραφείς και τους αναγνώστες τους σε μία συνάντηση με το βιβλίο. Ξεναγούμε τους αναγνώστες στην ιστορία των αυλών και των κτιρίων τους και κατόπιν οι συγγραφείς διαβάζουν αποσπάσματα των βιβλίων τους. Τα παιδιά και τα βιβλία: Σε δύο από τις future libraries της πόλης η Σοφία Σούπαρη στήνει ένα πρωτότυπο παιχνίδι γνώσης, αγάπης και δημιουργίας για το βιβλίο και γνώσης για τη Διεθνή Έκθεση. Ένα ταξίδι στον κόσμο του Καβάφη, μια παρουσίαση της εγκατάστασης για την ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη. Μια διαφορετική ξενάγηση από τους Nana, τους δημιουργούς της πρωτότυπης αρχιτεκτονικής εγκατάστασης βασισμένης στην ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη που θα φιλοξενηθεί στο χώρο της Στοάς της Αγίου Μηνά. Πληροφορίες: www.parallaxi.gr
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: PARALLAXI/ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/ΕΚΕΒΙ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην ΔΕΒΘ με προβολή τριών ταινιών στο ΟΛΥΜΠΙΟ [αιθ. Παύλος Ζάννας] που εστιάζουν με ιδιαίτερη ματιά σε θέματα ταυτότητας: ελληνισμός, Ευρώπη, μετανάστευση, συνύπαρξη – η Ελλάδα ως κομμάτι της Ευρώπης που όχι μόνο γιατί έδωσε τις πολιτιστικές συντεταγμένες της αλλά γιατί βρίσκεται σε μια συνεχή όσμωση μαζί της.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ στο ΟΛΥΜΠΙΟ [αιθ. Παύλος Ζάννας]
Παρασκευή 9/5, 18:00
Μασσαλία, μακρινή κόρη
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Μάρκος Γκαστίν, Χώρα: Ελλάδα-Γαλλία, Έτος παραγωγής: 2003,
Διάρκεια: 87’, Έγχρωμη
Σάββατο 10/5, 18:00
Soul kitchen
Σκηνοθεσία: Φατίχ Ακίν, Με τους: Αδάμ Μπουσδούκος, Μόριτς Μπλάιμπτροϊ, Φελίν Ρόγκαν, Άννα Μπέντερκε, Μπιρόλ Ουνέλ, Χώρα: Γερμανία, Έτος παραγωγής: 2009, Διάρκεια: 99’, Έγχρωμη
Κυριακή11/5, 18:00
Ελληνική κοινότητα Χαϊδελβέργης
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Λευτέρης Ξανθόπουλος, Χώρα: Ελλάδα, Έτος παραγωγής: 1976,
Διάρκεια: 30’, Έγχρωμη
ΕΚΘΕΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΟΡΤΡΕΤΩΝ
«Λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης Θρακομακεδονικής ενδοχώρας», του Γιάννη Βανίδη, οργάνωση: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της Photobiennale του ΜΦΘ, η ΔΕΒΘ φιλοξενεί μια σημαντική καταγραφή των λογοτεχνών της Βόρειας Ελλάδας, μέσα από τα 212 έγχρωμα πορτραίτα που περιλαμβάνονται στην έκδοση «Λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης Θρακομακεδονικής ενδοχώρας» (Θεσσαλονίκη 2012).
Επίσημη τελετή εγκαινίων στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης
Η επίσημη τελετή εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί την εναρκτήρια Πέμπτη 8 Μαΐου, ώρα 19.30-21.00 στην κεντρική πλατεία του περιπτέρου 15.
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της 11ης ΔΕΒΘ ανοίγει την Πέμπτη 8 Μαΐου, στις 16.30 με την παρουσίαση του βιβλίου της Fania Oz-Salzberger (κόρη του διεθνούς και πολυβραβευμένου Amos Oz) ενώ κλείνει την Κυριακή 11 Μαΐου στις 19.00 -21.00 με συναυλία της κομπανίας Taş Plak Kumpanyası που πλαισιώνει με σεφαραδίτικα και πολίτικα τραγούδια την παρουσίαση της έκδοσης «Ρωμιοί κι Εβραίοι στο Βαρδάρη» του Ρωμαίικου εκδοτικού οίκου ΙΣΤΟΣ που συμμετέχει για πρώτη φορά στην ΔΕΒΘ.
[Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων στην ιστοσελίδα: www.tbf.gr ]
Είσοδος ελεύθερη
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Πέμπτη 15:00 – 21:00 / Παρασκευή και Κυριακή 10:00 – 21:00 / Σάββατο 10:00 – 22:00
ΟΡΓΑΝΩΣΗ:
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ / ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ
ΔΕΘ – HELEXPO
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΔΟΤΩΝ ΚΑΙ ΒΙΒΙΟΧΑΡΤΟΠΩΛΩΝ (ΠΟΕΒ)
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΙΜΩΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ:
ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΜΙΚ
COMICDOM PRESS / INKORREKT / ΕΝΑΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ / ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΚΑΙΤΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ / ΙΤΑΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ / ΙΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΟΛΩΝΙΑΣ / ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΦΩΤΟ ΜΠΙΕΝΑΛΕ / ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ / ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία – Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ).
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και ο Πρόεδρός του χαιρετίζουν την 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, θεωρώντας την ως την θεσμική απαρχή της συνεργασίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Η έκθεση αυτή αποτελεί συνέχεια επιτυχημένων εκθέσεων των 10 τελευταίων ετών, όπου η ισχυρή συμμετοχή Ελλήνων, αλλά και ξένων εκδοτών, τα προγράμματα, οι παράλληλες δράσεις, οι συζητήσεις για την ποίηση, την λογοτεχνία, την επιστήμη και τις τέχνες, αναδεικνύουν ένα πλούτο πολιτισμού, ο οποίος εκφράζει, όχι μόνο την βούληση των συμμετεχόντων, αλλά αποτυπώνει και την ακμή του ελληνικού πολιτισμού, ο οποίος υφίσταται διαχρονικά ως ορατή δύναμη της χώρας, αντιστρατευμένος την κρίση και τα προβλήματα που ανεφύησαν τα τελευταία χρόνια στην οικονομία και στο πολιτικό σύστημα», σημειώνει ο Καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού(ΕΙΠ) που υποδέχθηκε και ενσωματώνει αρμονικά στους κόλπους του το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ΕΚΕΒΙ).
Σε μια εποχή παγκόσμιας κρίσης, ο ενδεκαετής θεσμός της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης επενδύει στην πολιτιστική πολιτική προσκαλώντας τον κόσμο του βιβλίου σε μια τετραήμερη γιορτή με στόχο τη συνάντηση, το διάλογο, την ανταλλαγή ιδεών καθώς και την ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Με 218 εκθέτες η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ξεπερνάει κάθε προηγούμενο συμμετοχών (εκδότες, πολιτιστικοί φορείς, ιδρύματα, πρεσβείες, ινστιτούτα από την Ελλάδα και το εξωτερικό) μεταξύ των οποίων 14 ξένες χώρες:
Βοσνία-Ερζεγοβίνη/Σερβική Δημοκρατία (1 εκδότης), Γαλλία (1 εκδότης), Γερμανία, Ινδονησία (1 εκδότης), Ιράν, Ιταλία, Κίνα (23 εκδότες), Κροατία, Νότια Κορέα, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Τουρκία (3 εκδότες) και το Ισραήλ ως τιμώμενη χώρα.
Ενώ στο πολιτιστικό πρόγραμμα της Έκθεσης που περιλαμβάνει συνολικά περισσότερες από 230 εκδηλώσεις εντός και εκτός των χώρων της ΔΕΒΘ, συμμετέχουν προσωπικότητες από το χώρο του βιβλίου και του πολιτισμού:
137 Έλληνες για το γενικό πρόγραμμα και 60 για το πρόγραμμα της Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς
καθώς και 35 λογοτέχνες, λόγιοι και δημιουργοί από άλλες χώρες:
Luan Xhuli, ποιητής (Αλβανία), Yordan Efftimov, ποιητής, Zdravka Mihaylova, μεταφράστρια (Βουλγαρία), Marc Delouze, ποιητής, διευθυντής φεστιβάλ της Λοντέβ, Michel Foucher, συγγραφέας-διπλωμάτης, Caroline Masini, συγγραφέας-δραματουργός, Vinicio Capossela, συγγραφέας, Marc Armspach, εικονογράφος, Michel Volkovitch, νεοελληνιστής (Γαλλία), Anthi Wiedenmayer, μεταφράστρια, πανεπιστημιακός (Γερμανία),
Alicia Stallings, ποιήτρια (ΗΠΑ), Crescenzio Sangiglio, μεταφραστής, Vinicio Capossela, συγγραφέας και μουσικός, Mauricio de Rosa, νεοελληνιστής (Ιταλία), Gabriel Rosenstock, ποιήτρια (Ιρλανδία), Antonio Praena, ποιητής (Ισπανία), David Connolly, μεταφραστής, Peter Milligan, συγγραφέας comics, (Μ. Βρετανία), Eugen Suciu, ποιητής, Victor Ivanovici, μεταφραστής (Ρουμανία), Tarik Günersel, συγγραφέας, Ιχσάν Γιλμάζ, συγγραφέας (Τουρκία), Jelena Lengold, ποιήτρια (Σερβία), Stanka Hrastelj, ποιήτρια (Σλοβενία),
Από το Ισραήλ, τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωσης, συμμετέχουν οι συγγραφείς: Eyal Megged, ποιητής, Noam Band, συγγραφέας, Etgar Keret, συγγραφέας, Zeruya Shalev, συγγραφέας, Dina Porat, συγγραφέας-πανεπιστημιακός, Μάγκυ Κοέν, συγγραφέας, Yehuda Koren, συγγραφέας, Eilat Negev, συγγραφέας, Fania Oz, συγγραφέας
Ενώ οι Έλληνες επαγγελματίες του βιβλίου θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την αγορά βιβλίου και τα μεταφραστικά προγράμματα της Πολωνίας από τον Tomasz Pindel, στέλεχος του Ινστιτούτου Βιβλίου – ειδικός στα διεθνή προγράμματα (προσκεκλημένο της Πρεσβείας της Πολωνίας στην Αθήνα) καθώς και για τη «Λογοτεχνική και επιστημονική συνεργασία μεταξύ Ιράν και Ελλάδας», από τον δρ Μοχαμμάντ Χοσείν Μοζαφαρρί, μορφωτικό σύμβουλο της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πιο αναμενόμενο για τους Έλληνες βιβλιόφιλους γεγονός της χρονιάς, φιλοξενεί φέτος περισσότερες από 230 εκδηλώσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματικών και ενδιαφερόντων, εστιάζει σε θέματα επικαιρότητας, δίνει φωνή σε νέους δημιουργούς, ανοίγει διάλογο με τις άλλες τέχνες, τιμά σημαντικές προσωπικότητες, διευρύνει τους ορίζοντες και τις προοπτικές του ελληνικού βιβλίου.
Παρουσιάσεις Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, φεστιβάλ ποίησης, φεστιβάλ κόμικς, θεματικά αφιερώματα, συζητήσεις, στρογγυλά τραπέζια, ημερίδες, συνέδρια, εργαστήρια, επαγγελματικές συναντήσεις, εκδηλώσεις για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς, παράλληλες πολιτιστικές δράσεις στην πόλη κ.ά. συνθέτουν το πολύπλευρο πλουραλιστικό πρόγραμμα της 11ης ΔΕΒΘ το οποίο εμπλουτίζεται με μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, προβολές, δρώμενα κ.ά.
Οι οκτώ αίθουσες εκδηλώσεων της ΔΕΒΘ φιλοξενούν παρουσιάσεις νέων τίτλων που προτείνουν οι συμμετέχοντες εκδότες καθώς και θεματικές εκδηλώσεις που οργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με φορείς, ινστιτούτα, πανεπιστήμια, πρεσβείες κ.ά. με στόχο την ευρύτερη απήχηση στο κοινό και την ανάδειξη της Έκθεσης σε μείζον πολιτιστικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας και σημείο διαλόγου τάσεων, ιδεών και τεχνών.
Το πολιτιστικό πρόγραμμα της 11ης ΔΕΒΘ περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:
Θεματικό Αφιέρωμα «Ευρώπη: ταυτότητα και ετερότητα» με αφορμή την Ελληνική Προεδρία
Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης
Φεστιβάλ Κόμικς
τιμητικό αφιέρωμα στον Κύπριο ποιητή Κώστα Μόντη (με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του),
τιμητικό αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα δημιουργό Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατό του),
Παιδική και Εφηβική Γωνιά
Παράλληλο πολιτιστικό πρόγραμμα «Εκτός των Τειχών»
ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ: «Ευρώπη: ταυτότητα και ετερότητα»
Με αφορμή την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης στις 9 Μαΐου, ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Ευρώπη θα λάβει χώρα στο ειδικά διαμορφωμένο θεματικό περίπτερο στην καρδιά της έκθεσης κάτω από τον γενικό τίτλο: «Ευρώπη: ταυτότητα και ετερότητα».
Μια σειρά συζητήσεων, παρουσιάσεων, στρογγυλών τραπεζιών και άλλων δράσεων θα επιχειρήσει να προσεγγίσει το θέμα της «ευρωπαϊκής ταυτότητας» και τον προβληματισμό γύρω από ζητήματα όπως η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, η πορεία προς την ολοκλήρωσή της, οι πνευματικές της καταβολές και οι εκφάνσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Στο περίπτερο θα εκτεθούν βιβλία που έχουν θεματικό άξονα την Ευρώπη σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες.
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ
Πλάι στη θεματική έκθεση για την Ευρώπη δημιουργείται ειδικό αφιέρωμα στον κατεξοχήν Ευρωπαίο Έλληνα Δ. Θεοτοκόπουλο με έκθεση σχετικών βιβλίων και επιφάνειες με εργοβιογραφικές πληροφορίες.
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Εναρκτήρια εκδήλωση του αφιερώματος αποτελεί το συνέδριο «Ευρωπαϊκή Ένωση και ευρωπαϊκή ταυτότητα» σε συνδιοργάνωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας-Εργαστήριο Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και του Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, την Πέμπτη 8/5/2014, 09.00-14.00 στις αίθουσες του Πανεπιστήμιο Μακεδονίας:
Ομιλητές: Ιωάννης Παπαδόπουλος, επίκ. καθηγητής Τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, Βασιλική Καραβάκου αν. καθηγήτρια Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Σπύρος Μακρής, λέκτορας Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, καθηγητής Τμήματος ΠεΔιΣ, Πάντειο Παν/μιο, Πρόεδρος ΕΙΠ, Σπυρίδων Ν. Λίτσας, επίκ. καθηγητής Τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, Γεώργιος Χρηστίδης, επίκ. καθηγητής Τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Δημήτρης Σκιαδάς, αν. καθηγητής Τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, Φωτεινή Μπέλλου, επίκ. καθηγήτρια Τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, Γιώργος Βοσκόπουλος, αν. καθηγητής-Πρόεδρος Τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, Ηλίας Κουσκουβέλης, καθηγητής Τμήματος ΔΕΣ-Κοσμήτορας
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΙΗΣΗΣ
Μια πιο διεθνή διάσταση αποκτά το –μέχρι πέρυσι- Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης, καθώς διευρύνει τα σύνορα του και φιλοξενεί ποιητές και από άλλες χώρες. Ενδεικτικά συμμετέχουν οι ποιητές: Marc Delouze (Γαλλία), Yordan Efftimov (Βουλγαρία), Tarik Günersel (Τουρκία), Stanka Hrastelj (Σλοβενία), Jelena Lengold (Σερβία), Alicia Stallings (ΗΠΑ) και Eugen Suciu (Ρουμανία), Luan Tzulis (Αλβανία). Προβλέπονται ποιητικές αναγνώσεις και συζητήσεις με τη συμμετοχή και Ελλήνων ποιητών. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων και θα λάβει χώρα σε ειδικά αφιερωμένο χώρο.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ
Μια καινοτομία της φετινής Έκθεσης, που περιλαμβάνει αναγνώσεις και συζητήσεις με νέους Έλληνες ποιητές, που έχουν επιλεγεί από τους προσφάτως διακριθέντες με το Βραβείο Βαρβέρη και από Θεσσαλονικείς, τους οποίους επέλεξαν τα περιοδικά Ένεκεν (Γ. Γιαννόπουλος), Παρέμβαση (Β.Π. Καραγιάννης) και ο εκδότης ποίησης Γ. Αλισάνογλου (εκδ. Σαιξπηρικόν, Θεσσαλονίκη) δίνοντας βήμα για να ακουστούν και νέες φωνές, οι προσδοκίες τους και οι προβληματισμοί τους.
Η ποίηση συνομιλεί με τις άλλες τέχνες
- Πέμπτη 8 Μαΐου, αναγνώσεις στο ΧΑΜΑΜ στις 21.00, με μουσική
- Παρασκευή 9 Μαΐου, αναγνώσεις στο καφέ του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με μουσική (τρίο τζαζ)
- Παρασκευή 9 Μαΐου, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27) εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα: «Μένγκελε: αναζητώντας την μνήμη του εργαστηρίου πειραμάτων του Άουσβιτς». Θα ακολουθήσει η κινηματογραφημένη προβολή της θεατρικής παράστασης ΜΕΝΓΚΕΛΕ του Θανάση Τριαρίδη σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου με τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο και την Μυρτώ Αλικάκη (διάρκεια: 93 λεπτά)
- Σάββατο 10 Μαΐου, θεατρική παράσταση από την ομάδα ΑRS MORIENDI με τίτλο: «TRANCE EUROPA» – ΕΡΕΙΠΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, στον Πολυχώρο «Φιξ».
-Σάββατο 10 Μαΐου, μουσική εκδήλωση με Ισραηλινό σολίστ σαξοφώνου και Θεσσαλονικείς μουσικούς
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ / ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΜΟΝΤΗ
Σάββατο 6-8 μμ το ΕΙΠ/ΕΚΕΒΙ οργανώνει τιμητική εκδήλωση για τον συγγραφέα Κώστα Μόντη, που φέτος τιμώνται τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.
Ομιλητές οι Αλέξης Ζήρας (πρ. Πρόεδρος Εταιρείας συγγραφέων, Πρόεδρος Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας), Δημήτρης Κόκορης (επίκ. καθηγητής νεοελληνικής λογοτεχνίας ΑΠΘ), Μαρία Αθανασοπούλου (λέκτωρ νεοελληνικής λογοτεχνίας ΑΠΘ). Στην εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του κυπριακού Υπουργείου Πολιτισμού, θα μετάσχει και ο εγγονός του τιμώμενου.
Στο πλαίσιο του επετειακού αφιερώματος, στο κεντρικότερο σημείο της Έκθεσης, ακριβώς δίπλα στο περίπτερο του ΕΚΕΒΙ/ΕΙΠ, τοποθετείται περίπτερο αφιερωμένο στον Κύπριο ποιητή Κώστα Μόντη με έκθεση βιβλίων και επιφάνειες με το εργοβιογραφικό του και φωτογραφικό υλικό.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΩΝ
Οι στόχοι και τα ειδικά προβλήματα της μετάφρασης της ελληνικής λογοτεχνίας σε άλλες γλώσσες καθώς και η εξέλιξη του μεταφραστικού προγράμματος «Φράσις» θα συζητηθούν
Στη συνάντηση νεοελληνιστών και μεταφραστών από τα ελληνικά, την Παρασκευή 11.00-15.00 Αίθουσα Διεθνούς φεστιβάλ ποίησης [περίπτερο 15]:
«Μεταφράζοντας τον ελληνισμό. Στόχοι και ειδικά προβλήματα»
Συμμετέχουν: David Connolly, Victor Ivanovici, Μόσχος Μορφακίδης, Zdravka Mihaylova, Mauro de Rosa, Crescenzio Sangiglio, Michel Volkovitch, Anthi Wiedenmayer κ.ά.
Συντονισμός: Αντώνης Ρεγκάκος, ακαδημαϊκός, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ και Μιχάλης Τιβέριος, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας ΑΠΘ
Οργάνωση: ΕΙΠ/ΕΚΕΒΙ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΜΙΚΣ
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΕΒΙ/ΕΙΠ
σε συνεργασία με τις ομάδες Comicdom Press & Inkorrekt
H 9η Τέχνη έχει την τιμητική της στη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο περίπτερο 13, της HELEXPO, φιλοξενούνται εκδόσεις ελλήνων και ξένων δημιουργών καθώς και θεματικές εκθέσεις κόμικς αντιπροσωπευτικές της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς σκηνής, ενώ πραγματοποιούνται καθημερινά συζητήσεις και εργαστήρια για παιδιά και για μεγάλους.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
«Les godillots» του Marko / Reframe: Narratives from Europe / Celebrating 9th Art /
Εν Αιθρία 5 / Israeli Comics
Προβολές Mickey Shorts
Signings διεθνών και Ελλήνων δημιουργών
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ / ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ / ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
Συμμετέχουν μεταξύ άλλων: Βασιλεία Βαξεβάνη, Νίκος Π. Δαλαμπύρας, Μιχάλης Διαλυνάς, Τάσος Ζαφειριάδης,Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, Γιάννης Κουρουμπακάλης, Ηλίας Κυριαζής, Λήδα Τσενέ, Γιώργος Τσιαμάντας, Πέτρος Χριστούλιας
-Ο Γάλλος Marko (Marc Armspach), εικονογράφος του κόμικς Les godillots
-Ο δημοφιλής Βρετανός συγγραφέας comics, Peter Milligan, παρουσιάζει τεχνικές συγγραφής ενός επιτυχημένου σεναρίου comics
ΠΑΙΔΙΚΗ & ΕΦΗΒΙΚΗ ΓΩΝΙΑ
Η αγαπημένη όλων «Παιδική και Εφηβική Γωνιά» παρουσιάζει πρόγραμμα 68 εκδηλώσεων με τη συμμετοχή 60 δημιουργών (συγγραφείς, εικονογράφοι, εμψυχωτές και άλλοι καλλιτέχνες) με τη συνεργασία εκδοτικών οίκων και φορέων όπως: Ελληνικό Τμήμα IBBY-Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, Χρυσομηλιά Εκπαιδευτικές και Πολιτιστικές Δραστηριότητες, Goethe Institut Thessaloniki, Δήμος Θεσσαλονίκης, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Περιφερειακές Βιβλιοθήκες Δήμου Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει:
Για παιδιά και εφήβους: παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, εργαστήρια (οργανωμένες ομάδες και για μεμονωμένοι επισκέπτες),
Για εκπαιδευτικούς και γονείς: ημερίδες, ομιλίες, συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ [Η ποίηση στην Παιδική Γωνιά]
«Χνάρια» ποίησης
Επιλογές από στίχους Ελλήνων ποιητών για παιδιά –και όχι μόνο- οδηγούν από την είσοδο του περιπτέρου 13 στην Παιδική Γωνιά. Αναζητήστε το αγαπημένο σας ποίημα!
Διαγωνισμός για παιδιά 7-12 ετών: «Γράψτο… και θα γίνει!»
Ένα μικρό ποίημα μπορεί να κρύβει μέσα του έναν μεγάλο κόσμο.
Κι ένα μικρό παιδί μπορεί να κρύβει μέσα του ένα μεγάλο ποίημα.
Τα παιδιά καλούνται να γράψουν ένα ποίημα με αφορμή ένα πορτοκάλι, ένα σύννεφο, ένα μαξιλάρι, έναν μάγο, έναν κουμπί, ένα ερωτηματικό, ένα θαυμαστικό… Στην Παιδική Γωνιά τα περιμένουν μολύβια, χαρτιά… και μια μεγάλη κάλπη!
Εκδήλωση στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Γράψτο… και θα γίνει»
Την Κυριακή 11 Μαΐου, στις 5 το απόγευμα, στο περίπτερο της Ποίησης, τα παιδιά που συμμετείχαν στο διαγωνισμό ποίησης στην Παιδική Γωνιά επιστρέφουν, αυτή τη φορά για να διαβάσουν τα ποιήματά τους μπροστά στο κοινό!
ΗΜΕΡΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ
Όπως κάθε χρόνο, η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης έχει προγραμματίσει τη διοργάνωση ημερίδας με θέμα «Οι βιβλιοθήκες ως φορείς κοινωνικής συνοχής σε περιόδους κρίσης», για το Σάββατο 10 Μαΐου, 10 π.μ. – 4 μ.μ.
Επίσης η ΕΕΒΕΠ οργανώνει φέτος μια πρωτότυπη καμπάνια με τίτλο
«To διάβασες… ταξίδεψέ το»: Καλούνται μικροί και μεγάλοι φίλοι καθώς και φορείς που επιθυμούν να προσφέρουν βιβλία προκειμένου να δημιουργηθεί βιβλιοθήκη στην ελληνική κοινότητα Βορείου Ιταλίας (Μιλάνο) με στόχο την προώθηση των δράσεων ενίσχυσης της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, τόσο ανάμεσα στα μέλη της εκεί παροικίας όσο και ανάμεσα στους Ιταλούς που επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό.
ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ
Λίγο πριν την Έκθεση…
Η ΔΕΒΘ παίρνει τους δρόμους, διαχέεται σε δημόσιους χώρους και συνομιλεί με τις άλλες τέχνες σε σειρά εκδηλώσεων που υποδέχονται τη μεγάλη γιορτή του βιβλίου στην πόλη.
«TRANS EUROPA – ΕΡΕΙΠΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ»
Θεατρική παράσταση-performance από την ομάδα “Ars Moriendi”
Σαββάτο 3 /5/2014, ώρα 21:00 & Σαββάτο 10/5/2014, ώρα 21:30
ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΦΙΞ
Η «ευρωπαϊκή σκέψη» μέσα από μια διαδρομή-σκηνική σύνθεση κειμένων από στοχαστές και συγγραφείς: Αλμπέρ Καμύ, Χάινερ Μίλλερ, Τζων Λοκ, Ζαν-Ζακ Ρουσώ, Χάνα Άρεντ, Βάλτερ Μπένγιαμιν, Γιώργος Χειμωνάς, Δημήτρης Δημητριάδης.
Σκηνοθεσία: Θάνος Νίκας
Σκηνική εγκατάσταση: Πηνελόπη Χατζηδημητρίου
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Πασχάλης Αραμπατζής, Ευρώπη Αργυροπούλου, Ελευθερία Μαυρίδου, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Βαλεντίνα Παρασκευαΐδου, Βάνα Τάτσιου.
Συντονισμός/επιμέλεια: Γιώργος Αλισάνογλου
«ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΛΛΙΩΣ»
Διήμερο βιβλιοφιλικών δράσεων στην πόλη, Τρίτη 6/5 και Τετάρτη 7/5/2014
Με μια σειρά ποικίλλων δράσεων και εκδηλώσεων το «Βιβλίο αλλιώς» επιχειρεί μέσα από μία ευρεία συνέργεια να φέρει το βιβλίο σε απροσδόκητα σημεία και να αναδείξει τη σχέση του με το δημόσιο χώρο:
Το κινούμενο κιόσκι του βιβλίου, ένα μικρό κινούμενο-περίπτερο βιβλίου σταματά σε διαφορετικά σημεία της πόλης και προωθεί την έννοια του bookcrossing. Με όχημα τη λογοτεχνία, μία πόλη με πλούσια λογοτεχνική ιστορία. Δυο θεματικές περιδιαβάσεις, δυο περιπατητικές διαδρομές στο κέντρο της πόλης σε ιστορικά σημεία. Βιβλία στην αυλή: Η Θεσσαλονίκη διαθέτει πια ελάχιστες όμορφες αυλές που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Επιλέγουμε 4 από αυτές για να υποδεχτούν συγγραφείς και τους αναγνώστες τους σε μία συνάντηση με το βιβλίο. Ξεναγούμε τους αναγνώστες στην ιστορία των αυλών και των κτιρίων τους και κατόπιν οι συγγραφείς διαβάζουν αποσπάσματα των βιβλίων τους. Τα παιδιά και τα βιβλία: Σε δύο από τις future libraries της πόλης η Σοφία Σούπαρη στήνει ένα πρωτότυπο παιχνίδι γνώσης, αγάπης και δημιουργίας για το βιβλίο και γνώσης για τη Διεθνή Έκθεση. Ένα ταξίδι στον κόσμο του Καβάφη, μια παρουσίαση της εγκατάστασης για την ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη. Μια διαφορετική ξενάγηση από τους Nana, τους δημιουργούς της πρωτότυπης αρχιτεκτονικής εγκατάστασης βασισμένης στην ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη που θα φιλοξενηθεί στο χώρο της Στοάς της Αγίου Μηνά. Πληροφορίες: www.parallaxi.gr
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: PARALLAXI/ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/ΕΚΕΒΙ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην ΔΕΒΘ με προβολή τριών ταινιών στο ΟΛΥΜΠΙΟ [αιθ. Παύλος Ζάννας] που εστιάζουν με ιδιαίτερη ματιά σε θέματα ταυτότητας: ελληνισμός, Ευρώπη, μετανάστευση, συνύπαρξη – η Ελλάδα ως κομμάτι της Ευρώπης που όχι μόνο γιατί έδωσε τις πολιτιστικές συντεταγμένες της αλλά γιατί βρίσκεται σε μια συνεχή όσμωση μαζί της.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ στο ΟΛΥΜΠΙΟ [αιθ. Παύλος Ζάννας]
Παρασκευή 9/5, 18:00
Μασσαλία, μακρινή κόρη
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Μάρκος Γκαστίν, Χώρα: Ελλάδα-Γαλλία, Έτος παραγωγής: 2003,
Διάρκεια: 87’, Έγχρωμη
Σάββατο 10/5, 18:00
Soul kitchen
Σκηνοθεσία: Φατίχ Ακίν, Με τους: Αδάμ Μπουσδούκος, Μόριτς Μπλάιμπτροϊ, Φελίν Ρόγκαν, Άννα Μπέντερκε, Μπιρόλ Ουνέλ, Χώρα: Γερμανία, Έτος παραγωγής: 2009, Διάρκεια: 99’, Έγχρωμη
Κυριακή11/5, 18:00
Ελληνική κοινότητα Χαϊδελβέργης
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Λευτέρης Ξανθόπουλος, Χώρα: Ελλάδα, Έτος παραγωγής: 1976,
Διάρκεια: 30’, Έγχρωμη
ΕΚΘΕΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΟΡΤΡΕΤΩΝ
«Λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης Θρακομακεδονικής ενδοχώρας», του Γιάννη Βανίδη, οργάνωση: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της Photobiennale του ΜΦΘ, η ΔΕΒΘ φιλοξενεί μια σημαντική καταγραφή των λογοτεχνών της Βόρειας Ελλάδας, μέσα από τα 212 έγχρωμα πορτραίτα που περιλαμβάνονται στην έκδοση «Λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης Θρακομακεδονικής ενδοχώρας» (Θεσσαλονίκη 2012).
Επίσημη τελετή εγκαινίων στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης
Η επίσημη τελετή εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί την εναρκτήρια Πέμπτη 8 Μαΐου, ώρα 19.30-21.00 στην κεντρική πλατεία του περιπτέρου 15.
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της 11ης ΔΕΒΘ ανοίγει την Πέμπτη 8 Μαΐου, στις 16.30 με την παρουσίαση του βιβλίου της Fania Oz-Salzberger (κόρη του διεθνούς και πολυβραβευμένου Amos Oz) ενώ κλείνει την Κυριακή 11 Μαΐου στις 19.00 -21.00 με συναυλία της κομπανίας Taş Plak Kumpanyası που πλαισιώνει με σεφαραδίτικα και πολίτικα τραγούδια την παρουσίαση της έκδοσης «Ρωμιοί κι Εβραίοι στο Βαρδάρη» του Ρωμαίικου εκδοτικού οίκου ΙΣΤΟΣ που συμμετέχει για πρώτη φορά στην ΔΕΒΘ.
[Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων στην ιστοσελίδα: www.tbf.gr ]
Είσοδος ελεύθερη
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Πέμπτη 15:00 – 21:00 / Παρασκευή και Κυριακή 10:00 – 21:00 / Σάββατο 10:00 – 22:00
ΟΡΓΑΝΩΣΗ:
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ / ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ
ΔΕΘ – HELEXPO
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΔΟΤΩΝ ΚΑΙ ΒΙΒΙΟΧΑΡΤΟΠΩΛΩΝ (ΠΟΕΒ)
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΙΜΩΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ:
ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΜΙΚ
COMICDOM PRESS / INKORREKT / ΕΝΑΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ / ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΚΑΙΤΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ / ΙΤΑΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ / ΙΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΟΛΩΝΙΑΣ / ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΦΩΤΟ ΜΠΙΕΝΑΛΕ / ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ / ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία – Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ).
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου